7 belangrijke dingen waar je op moet letten als je een nieuwe Game PC gaat kopen

Posted by in Handleidingen, Hardware

De tijd is aangebroken dat je een nieuwe Game PC wilt kopen. Een grote stap voor elke gamer. Natuurlijk wil je een snelle game pc dat aansluit op jouw wensen en budget zodat jij een droom pc bezit die alles aankan. Heerlijk je favoriete games spelen op hoge settings met genoeg Frames Per Second (FPS), meerdere applicaties tegelijk open hebben staan of zelfs streamen en moeiteloos video’s bewerken en renderen.

Waarom is een game pc samenstellen zo lastig?

Kleur kiezen behuizing

Kleur kiezen behuizing

De Game PC markt ontwikkelt zich enorm snel, en nieuwe games vereisen steeds betere hardware om deze games speelbaar te maken met goede graphics. Ten tweede, de vele opties qua hardware onderdelen kan ervoor zorgen dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Om teleurstelling te voorkomen en een game pc aan te schaffen dat écht bij jouw past moet je goed opletten dat alle onderdelen compatibel zijn. Hierbij gaat het voornamelijk over de Videokaart, Processor, het Werkgeheugen, en natuurlijk het Moederbord.

Als je een Game Computer koopt wil je dat deze optimaal functioneert.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is:

Wat is de belangrijkste taak (games) die mijn game computer moeiteloos moet kunnen uitvoeren?

Als jij weet wat deze taak is, dan maak je het jezelf veel makkelijker bij het samenstellen van een Game PC die sterk genoeg is om aan die taken te voldoen. Voordat je overgaat naar het aankopen van jouw Game PC wil je natuurlijk zo goed mogelijk geïnformeerd zijn, zodat je de beste keuze kunt maken.  Hier zijn de 7 belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van jouw nieuwe Game PC.

De Behuizing van een Game PC

Corsair 5000T in het donker

Corsair 5000T in het donker


Als je een Game PC gaat samenstellen begin je natuurlijk bij de behuizing. De behuizing of kast is waar de echte mannen worden gescheiden van de jongetjes.  Gamers hechten steeds meer waarde aan de behuizing en hoe de computer en algehele “gaming setup” eruit ziet. Kies je voor een strakke één-kleurs kast of doorkijk-behuizing? Koop je een budget Game PC of hecht je geen waarde aan verlichting? Dan is een gewone kast goed genoeg. 

Maar wil jij dat jouw monster PC “uitblinkt” en jouw prachtpareltje wordt? Dan zou je kunnen kiezen voor een doorkijk-behuizing met RGB Led-verlichting systeem. Zo kun je jouw computer naar jouw persoonlijkheid en smaak verlichten. Als je een PC laat bouwen met RGB Led verlichting – denk aan dat je een zwaardere voeding moet kopen en dat jouw game PC extra stroom zal verbruiken.

De Grafische Kaart (GPU) van jouw Game Computer.

AORUS 3080 TI videokaart

AORUS 3080 TI videokaart


De grafische kaart en processor zijn de belangrijkste onderdelen van jouw nieuwe Game PC. Het is daarom verstandig om zoals eerder aangegeven, te weten wat de belangrijkste taak van je computer is en daarop de videokaart en processor af te stemmen. Want wees eerlijk. Een Game PC koop je vooral voor de grafische kaart om games op hoge kwaliteit en settings te kunnen spelen. 

Waarom zou ik meer investeren in een duurdere grafische kaart?

Hoe beter de videokaart, hoe mooier en soepeler de weergave van de games die jij speelt. Veel gamers kopen een videokaart (GPU) dat net goed genoeg is voor de game van nu. Nieuwe games vereisen vaak ook steeds een krachtigere videokaart.

Wil je op hoge settings een game kunnen spelen? 

Wanneer je op hogere settings games wilt spelen zoals ARK, GTA 5, en Warzone, dan is het verstandig om een grafische kaart te kiezen dat perfect past bij jouw gaming wensen zodat je niet over een paar jaar moet upgraden naar een nieuwe GPU. Goedkoop kan duurkoop zijn als je bespaard op een videokaart.

De Processor (CPU)

Realtime Game Prestaties

Realtime Game Prestaties


Zoals eerder aangegeven is het belangrijk te weten voor welke doeleinden je jouw game PC gebruikt. Wil je gewoon lekker gamen op medium tot high settings, en af en toe een film kijken – dan hoef je niet perse een zware processor te kiezen. Wil je zwaardere games en triple A games spelen op de hoogste settings, dan zal je moeten kiezen voor een krachtige processor.

WAARSCHUWING: Bouw jij je eigen gaming pc? Let dan op dat je processor compatibel is met het moederbord. Niets is zo vervelend als een moederbord bestellen en er later achter komen dat je je processor niet op het moederbord past. Wil je zeker weten dat het goed en kundig gebeurd, dan staan we natuurlijk voor je klaar!

Processoren voor Content Creators en Streaming.

Wil je jouw gameplay streamen en/of opnemen, de video’s bewerken en snel kunnen renderen en posten op Youtube, Tik Tok, en Instagram? Dan adviseren wij om een processor te kiezen met 12, 16, of zelfs 32 threads. Deze processoren zijn speciaal gemaakt om op een extreem tempo video’s te renderen op hoge kwaliteit.

Het werkgeheugen (RAM)

GameComputers.nl Epical Extreme

High-End Game PC met o.a. RGB RAM geheugen


Werkgeheugen is van essentieel belang bij het kopen van een game computer. Hoe meer RAM geheugen, hoe sneller, en hoe meer processen jouw game PC tegelijkertijd kunt uitvoeren. Denk hier bijvoorbeeld aan het open hebben staan van meerdere tabbladen, of tegelijkertijd meerdere programma’s gebruiken zoals een Discord, een Youtube video of stream, en muziek luisteren op Spotify. RAM ‘Random Access Memory’ geheugen wordt door jouw game PC/processor gebruikt om tijdelijk taken en bestanden te bewaren.

Jouw game PC voert alle taken uit vanuit de processor. De processor slaat tijdelijk bestanden, handelingen, en taken op in het RAM geheugen zolang deze relevant zijn, en verwijderd deze wanneer het niet meer gebruikt word. Het is daarom essentieel voor jouw game PC dat je genoeg RAM kiest om alles te kunnen doen zonder concessies in prestaties.

Hoeveel RAM geheugen heb ik nodig?

Tegenwoordig is de aanbevolen RAM geheugen 8GB voor Game computers, maar om maximale prestaties te behalen tijdens het gamen adviseren wij om 16GB aan RAM geheugen te kopen.  Nieuwe en populaire games vereisen steeds meer power en geheugen. Als jij een Super GPU en processor hebt samengesteld in jouw nieuwe game PC maar te weinig RAM – dan ga je inleveren op prestaties. Wil jij gaan streamen of ben je al een content creator die zelf video’s bewerkt en rendered, dan kun je ook kiezen voor 16GB RAM, maar hierbij raden wij aan om voor 32GB aan RAM geheugen te gaan.

Opslaggeheugen (Harde schijven en Solid State Drives)

GEN 4 AORUS m.2 SSD

GEN 4 AORUS m.2 SSD


Opslaggeheugen is toch wel héél belangrijk bij het kopen van een Game PC. Je wilt namelijk niet dat jouw computer vol zit na 3 maanden gamen! Als je veel programma’s en games op je computer wilt installeren is het aan te raden een harde schijf te kopen met voldoende ruimte voor alle games en programma’s. Nieuwe games kunnen zo maar 30GB tot 175 Gigabytes aan opslag capaciteit nodig hebben. Denk hierbij aan games als Call of Duty Warzone. Om Warzone te kunnen spelen heb je 175GB tot 200GB aan vrije ruimte nodig op jouw harde schijf. 

Let op dat je wat extra ruimte over houdt… Een prop volle harde schijf of SSD geeft waarschijnlijk problemen.

En je wilt natuurlijk ook niet lang wachten om te kunnen gamen. Je wilt dat jouw computer en games mega snel opstarten. Hierbij adviseren wij om een SSD ‘Solid State Drive’ met genoeg opslagcapaciteit als primaire opslag bron voor jouw computer gecombineerd met een extra harde schijf.

TIP: Neem een M.2. SSD met bijvoorbeeld 512GB als primair opslag apparaat om Windows op te laten installeren, een tweede harde schijf is dan prima voor de opslag van je games en multimedia.

De Voeding (PSU)

CORSAIR_1.21GW
Veel gamers die een nieuwe game computer samenstellen of zelf bouwen ervaren soms problemen met de voeding.  Het meest voorkomende probleem dat gamers hebben met het bouwen van een PC is dat ze een monster PC bouwen, maar besparen op de voeding – en dat de computer uitvalt tijdens het gamen of zelfs niet opstart omdat er niet genoeg power vanuit de voeding komt. Dat is hetzelfde als een Tesla laten rijden op een Duracell batterijtje, dat werkt niet.

De voeding is namelijk de stroomtoevoer van jouw game computer. Als de voeding jouw PC niet van genoeg stroom kan voorzien, dan werken games en de computer niet stabielJouw PC heeft natuurlijk stroom nodig. Van moederbord tot videokaart tot koeling en RGB Led verlichting – het gebruikt allemaal elektriciteit.

Daarom is het verstandig om een voeding te kiezen die genoeg Watt heeft om jouw nieuwe Game PC te laten draaien.

Kies voor een legitieme versie van Windows 11.

Originele Windows 11 licentie sticker

Originele Windows 11 licentie sticker


Gratis Windows 10 Pro of Windows 11 bij een game computer kan niet. Wij hebben direct contact met Microsoft hierover gehad en een officiële licentie bestaat uit een DVD of USB stick met een originele sticker van Windows 10/11. Er zijn veel aanbieders van Windows 11 voor een paar euro. Dit zijn of dubbel uitgegeven licenties of volume licenties (mogen niet worden gebruikt door particulieren) of licenties uit lage loon landen. (Mogen niet worden uitgegeven in Nederland)

Let dus op dat je een originele versie van Windows 11 koopt, gratis Windows licenties zijn 9 van de 10 keer zonder sticker en dus niet origineel! De Windows 10/11 licentie sticker vind je (normaal gesproken) achterop de game pc.

Klaar om een eigen computer samen te stellen?

Klaar om jouw eigen gamecomputer samen te stellen?

Nu mijn Game PC samenstellen

Heb je vragen, of spreek je liever iemand via de telefoon?

Neem contact op met een medewerker

Wil je weten wat jij nodig hebt aan de hand van jouw favoriete games?

Aanbevolen configuraties per game

Facebook Reacties